Kiváló bemutatkozás a gasztroszférában: két védjegyes kezdeményezés is helyt állt az Agroturizmus Étele 2025 versenyen
2025. április 26–27-én Szolnokon rendezték meg a Magyar Gasztronómia Napja című kétnapos eseményt, amely kiemelt szakmai találkozója volt a hazai élelmiszer-előállítás, gasztronómia és vidékfejlesztés szereplőinek. A program keretében zajló “Agroturizmus Étele 2025” versenyen a Helyben Vagyunk szakmai program is sikeresen képviseltette magát – méghozzá két védjegyes kezdeményezéssel.
A rendezvény az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete és a Kislépték Egyesület szervezésében valósult meg, számos szakmai támogató közreműködésével. A program rangját emelte, hogy fővédnöke Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Dr. Nagy István agrárminiszter volt.
A verseny célja a helyi alapanyagok népszerűsítése, valamint a rövid élelmiszer-ellátási láncok megerősítése volt. A résztvevő csapatok háromfogásos menüsorral és egy italkülönlegességgel mutatták be kulináris tudásukat, legalább 70%-ban saját vagy helyi termelők alapanyagainak felhasználásával. A zsűriben mesterszakácsok és vidékfejlesztési szakemberek értékelték a fogásokat – különös figyelemmel az ételek terroir jellegére és az innovatív konyhatechnológiai megoldásokra.
A rendezvényhez kapcsolódó Termelői Vásár és Vidékfejlesztési Kiállítás is kiváló lehetőséget adott a helyi termelőknek, hogy bemutassák portékáikat – köztük a Helyben Vagyunk védjegyes termelők és kartatagok is. A gasztromustra során a meghívott séfek szakszerűen értékelték az alapanyagokat és késztermékeket, amellyel fontos szakmai visszajelzést nyújtottak a termelők számára. Ezek az iránymutatások segítenek abban, hogy a bemutatott termékek könnyebben utat találjanak a HORECA szektorba (szállodák, éttermek, vendéglátóhelyek).
A verseny eredményei és további információk a Magyarország Étele Facebook-oldalán és honlapján érhetők el.



